Hoogsensitiviteit (HSP)

Hoogsensitieve mensen, zijn met deze karaktereigenschap geboren. Zij hebben de neiging, om veel dingen op te merken in hun omgeving en eerst diep te reflecteren, voordat ze handelen. Daardoor zijn sensitieve mensen, zowel kinderen als volwassenen, vaak invoelend, slim, intuïtief, creatief en worden zij eerder overweldigd door hoge volumes en harde geluiden, of een grote hoeveelheid input ineens. Wanneer de overprikkeling niet voorkomen kan worden, lijken ze ‘snel overstuur’ en ‘overgevoelig’.

Ik zelf ben ook een sensitieve lolbroek. Ik pik alles op, zie alles en heb enorme voelsprieten. Maar in plaats van overweldigd ervan te raken, waar ik vroeger wél last van had, weet ik het nu te kanaliseren. Ik voel goed aan, wanneer iets teveel wordt en weet dan ook, hoe ik mijzelf tot rust krijg. Meestal duid ik dit aan met een grapje bij mijn omgeving en dan weet men dat ik even in mijn ‘bubbel’ ga zitten.

Ik kan jou dit ook heel goed leren en heb zelfs een specialisme in hoogsensitieve kinderen. Je kids kunnen hier een super gave kinderworkshop volgen, die ze de tools geven, om meer rust te creëren in het koppie. Ze moeten al zoveel en zo vroeg, dus laten we ze dan ook meenemen hoe ze zichzelf kunnen beschermen, tegen de hoeveelheid prikkels die onze wereld ze toewerpt.

De kern is, dat een hoogsensitief persoon, informatie anders verwerkt dan niet- hoogsensitieve mensen.  In eenzelfde situatie bemerkt een hoogsensitief persoon andere dingen en trekt er vaak andere conclusies uit. Dat heb je vast al eens gemerkt, bijvoorbeeld als je aan een project werkte op school of op je werk. Of als je met familie, vrienden of je partner in een nieuwe situatie terecht kwam. Jouw reactie of aanpak was waarschijnlijk anders.
Wanneer jij namelijk hoogsensitief bent, heb jij snellere reflexen, ondervind je meer invloed van pijn, medicijnen en opwekkende middelen en heb je vaker last van een overactief immuunsysteem en allergieën. In zekere zin is het hele lichaam van een persoon met HSP ontworpen, om nauwkeuriger te kunnen waarnemen en evalueren wat er nu eigenlijk het lichaam binnenkomt. 

Hoogsensitieve kinderen

Hoogsensitiviteit is een karaktereigenschap met ook vele positieve kwaliteiten. Maar zo wordt het helaas niet altijd ervaren of gezien, niet door je kind, of zelfs niet door jou zelf.
Jouw kind, beschikt over kwaliteiten die in onze snelle, drukke en zeer mondige maatschappij niet altijd direct, of door iedereen op waarde worden geschat. Zo kan bijvoorbeeld een zekere voorzichtigheid, dus nadenken voordat je handelt, gezien worden als niet assertief, of niet stoer genoeg. Het is daarom erg belangrijk, dat jouw kind in de opvoeding veel bevestiging krijgt in wie hij is, zodat juist die mooie kwaliteiten, naarmate hij opgroeit, tot bloei kunnen komen.

In de loop der jaren, heb ik veel ervaring mogen opdoen, in het begeleiden van mensen die liever op een andere, persoonlijkere manier les wilden krijgen. Daar vielen veel mensen en kinderen met HSP in, maar ook mensen met PTSS, Dissociatieve stoornissen, angst stoornissen, of mensen met autisme. Bij iedere persoonlijkheid past een eigen manier van informatieverwerking en de lesstof wordt bij Bij Elisa dan ook op diverse manieren aangeboden. Lessen geheel op maat dus en met veel plezier, veiligheid, rust en respect voor een ieders grenzen.

Wanneer je op zoek bent naar begeleiding, omdat je de wereld gewoon soms heel veel vindt, of wanneer je merkt dat jouw kind last heeft van alle prikkels om hem of haar heen, kun je goed aansluiten bij mijn sessies of kinderworkshop. Alles is maatwerk en dus zeker passend bij jullie behoeften.

Ontdek welke mogelijkheden er zijn en plan gerust een gratis gesprek met me in, om te kijken wat ik voor jou of je kind kan betekenen, of lees even verder onder de tabjes op de site.

Welke vraag je ook hebt, niets is te gek!