Is je kind gevoelig voor prikkels en snel van slag? Misschien is je kind wel hooggevoelig.
Hooggevoeligheid is geen stoornis of diagnose. Maar wat is het dan wel? En hoe kan je hooggevoeligheid herkennen bij je kind?
Doe de test, om erachter te komen of jouw kind kenmerken van hooggevoeligheid heeft. Beantwoord de vragen zo goed als je kunt. Antwoord met JA als het in ieder geval enigszins voor jouw kind opgaat, of gedurende een aanzienlijke periode in het verleden opging. Schrijf de aantallen even op dat je JA en NEE wil antwoorden, zodat je ze straks kunt tellen.
Antwoord met NEE als het niet speciaal, of helemaal niet opgaat voor jouw kind.
Deze test is ontworpen door Elaine Aron, degene die de term hoogsensitiviteit heeft geïntroduceerd in de psychologie.
De vragenlijst komt uit het boek: Het hoogsensitieve kind. Help je kinderen op te groeien in een wereld die hen overweldigt.
Voordat je de test invult, is het goed om te beseffen dat hooggevoeligheid geen stoornis is. Het is geen diagnose die vastgesteld kan worden door een psycholoog of psychiater, zoals ADHD of autisme. Hooggevoeligheid is namelijk geen stoornis, maar een karaktereigenschap.
De test
- Mijn kind heeft last van kleren die kriebelen, naden in sokken of kledingmerkjes tegen zijn/haar huid
Ja / Nee - Mijn kind houdt in het algemeen niet van grote verrassingen
Ja / Nee - Mijn kind leert meer van een vriendelijke terechtwijzing dan van een strenge straf
Ja / Nee - Mijn kind lijkt mijn gedachten te kunnen lezen
Ja / Nee - Mijn kind gebruikt moeilijke woorden voor zijn/haar leeftijd
Ja / Nee - Mijn kind ruikt elk vreemd geurtje
Ja / Nee - Mijn kind heeft een scherpzinnig gevoel voor humor
Ja / Nee - Mijn kind lijkt zeer intuïtief
Ja / Nee - Mijn kind is moeilijk in slaap te krijgen na een opwindende dag
Ja / Nee - Mijn kind heeft moeite met grote veranderingen
Ja / Nee - Mijn kind schrikt snel
Ja / Nee - Mijn kind wil zich verkleden als zijn/haar kleren nat of zanderig zijn geworden
Ja / Nee - Mijn kind stelt veel vragen
Ja / Nee - Mijn kind is een perfectionist
Ja / Nee - Mijn kind heeft oog voor het verdriet van anderen
Ja /Nee - Mijn kind houdt meer van rustige spelletjes
Ja / Nee - Mijn kind stelt diepzinnige, beschouwende vragen
Ja / Nee - Mijn kind is zeer gevoelig voor pijn
Ja /Nee - Mijn kind kan slecht tegen een luidruchtige omgeving
Ja / Nee - Mijn kind heeft oog voor detail (iets dat van plaats veranderd, een verandering in iemands uiterlijk e.d.)
Ja / Nee - Mijn kind kijkt eerst of het veilig is voordat het ergens in klimt
Ja / Nee - Mijn kind presteert het best wanneer er geen vreemden bij zijn
Ja / Nee - Mijn kind beleeft de dingen intensief
Ja / Nee
Score
Als je 13 of meer vragen met ‘Ja’ hebt beantwoord, is je kind waarschijnlijk hoog sensitief. Geen enkele psychologische test is echter zo betrouwbaar dat je er jouw manier van omgaan met je kind op moet baseren. je kunt er echter wel rekening mee houden dat je kind mogelijk gevoeliger is dan gemiddeld.
Als je slechts 1 of 2 vragen met ‘Ja’ hebt beantwoord, maar ze zijn in extreme mate waar, heb je wellicht ook een reden om je kind hoog sensitief te noemen.
Oké mijn kind is hoog sensitief. Wat nu?
Er zijn veel cursussen te vinden op het web, over hoe je als ouders het best kunt omgaan met een kind dat hoog sensitief is en dat is fantastisch. Daar hoef ik je niet persé iets over te vertellen. Maar wat ik vooral mis hier, is waar de kinderen zelf naartoe kunnen gaan, om te leren hoe ze zichzelf kunnen helpen in ongemakkelijke situaties. En daar ben ik wat mee gaan doen.
Hoe zou het voor je kind zijn, wanneer hij of zij tools aangereikt krijgt, die de controle terug geeft? Wanneer je overprikkeld raakt, voelt het namelijk alsof alles aan je voorbij schiet, je nergens grip of controle meer op hebt en dat veroorzaakt weer regelrechte angst.
Het is namelijk gewoonweg super moeilijk, als de wereld zo overweldigend is en je niet weet hoe je grip op je eigen emoties krijgt. Vooral voor de HSP kinderen. En daar wil ik op inspringen.
Ik wil jouw kind leren, in vier afzonderlijke middagen, hoe om te gaan met prikkels, hoe jezelf weer rustig te maken als alles teveel wordt, hoe je angst onder controle krijgt, wanneer de wereld op je af komt, kortom, hoe je als kind, stukken zelfverzekerder en in control door het drukke leven kunt manoeuvreren.
En hoe zou het voor jou als ouder zijn, wanneer je ziet dat je kind weer rust en structuur kan oppakken, zelf situaties leert herkennen die moeilijk zouden kunnen zijn en daar dus ook zelfstandig beslissingen voor kan maken, die ervoor zorgen dat er geen overprikkeling uit voortkomt? Hoe zou het voelen, als je ziet dat je kind dit allemaal zelf kan oppakken, zonder enorm overprikkeld of overstuur te raken en bij jou om hulp komt vragen, maar je tegelijkertijd ook weer afstoot omdat jij zelfs teveel prikkels geeft?
De workshop
De workshop bevat vier middagen, van vijf kwartier, waar een pauze bij in begrepen zit en er drinken en wat lekkers. De workshop is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar.
In de workshop ga ik met jouw kind, op een super prikkelarme omgeving, in mijn praktijk in Babberich, aan de slag. We gaan met speelse, maar zeer doeltreffende en praktische oefeningen aan de slag. Zodat jouw kind een stem kan leren geven aan de emoties die soms als een wervelwind door het hoofd en lijf gieren.
Je kind leert deze wervelwind vroegtijdig herkennen, erkennen en vooral te kalmeren, zodat het geen echte storm wordt. Maar ook is er ruimte, om te leren wat het betekent om wat gevoeliger te zijn dan andere kinderen en hoe daarmee om te gaan.
De workshop geeft een boost in zelfvertrouwen, versterkt de band met jou als ouder, omdat er oefeningen in het huiswerk verweven zitten, waar jij bij betrokken wordt en stopt de rugzak met kennis en opties voor de lastige situaties die het leven je kind kan toewerpen, helemaal vol, zodat jouw kind diverse opties kan kiezen om de aankomende overprikkeldheid te tackelen en de controle te behouden.
Er wordt gewerkt met een gepersonaliseerde werkmap, die jouw kind meekrijgt en waar oefeningen in gemaakt gaan worden. Na afloop van de workshop, krijgt je kind een diploma mee naar huis.
De praktijk leert, dat kinderen gemakkelijker praten en eerlijker zijn, wanneer ouders niet altijd aanwezig zijn. Normaliter blijven ouders de eerste (halve) les erbij zitten. Vanaf les 2, wanneer de locatie bekend is en het kind weet wie ik ben en wat ongeveer te verwachten is, gaan de ouders naar huis en wordt het kind na de les weer opgehaald.
Samengevat
Wat je kind krijgt;
- Vier privélessen op een relaxte en prikkelarme omgeving
- Een dosis zelfvertrouwen
- Grip op eigen emoties
- Om leren gaan met angsten en bibbers
- Leren uiten wanneer iets moeilijk is
- Leren afsluiten voor de emoties van anderen, wanneer nodig
- Tools om de wervelwind niet tot een storm te laten ontwikkelen
- Communicatievaardigheden bij overprikkeldheid
- Een ‘rugzak’ met tips, trucks en tools, die ingezet kunnen worden op verschillende situaties
- Praktische oefeningen, op een hele speelse manier aangeleerd
- Een super gezellige workshop, waar ruimte is voor jouw kind, gewoon zoals hij is
- Ruimte om jezelf te leren zijn, met alles wat je bent
- Een leuke gepersonaliseerde werkmap, zodat alle oefeningen altijd terug te lezen zijn
- Oefeningen om samen thuis met papa en mama te doen
Eerst even kennis maken?
Natuurlijk is het super spannend, wanneer je naar een workshop toe gaat, bij iemand die je niet kent en naar een plek waar je nog niet eerder bent geweest.
Het is dan ook mogelijk om een gratis kennismakingsgesprek met me in te plannen. Dan ontmoeten we elkaar in mijn praktijk in Babberich en kan je kind de sfeer proeven, de locatie zien en mij ontmoeten.
Wanneer jullie daarna besluiten, om mee te doen met de (individuele) workshop, dan spreken we samen de dagen af dat de lessen gaan zijn. Alles gebeurd in overleg.
HSP Kinderworkshop
4 privélessen van vijf kwartier
+ gepersonaliseerde huiswerkmap
€ 377,- inclusief 21% BTW