3 gratis tips voor plezier en rust tussen jouw hond en kind

3 gratis tips voor plezier en rust tussen jouw hond en kind

Lijkt het bij jou thuis soms op een kinder- gymzaal, waarin je kind en hond apekooien?

  • Is jouw kind ook zo (té) dol op jouw hond en wil hij hem continue aaien, helpen met eten geven en het liefst de hele dag spelen?
  • Ontstaan er daardoor super veel onrustige momenten tussenbeide?
  • Wil je meer rust in huis en de zekerheid dat het allemaal leuk blijft voor allebei?

Je kind wil niets liever dan interactie, meedoen in het verzorgen en vooral veel plezier maken met je hond en dat moet ook kunnen. Het zou alleen prettig zijn wanneer dat op een gecontroleerde manier kan gaan, waarin veiligheid en plezier voor allebei de partijen gewaarborgd blijft.
Wanneer jij de behoefte van je kind én je hond wil vervullen en tegelijkertijd voor jezelf meer rust in huis wil creëren, raad ik je aan om deze gratis tips in te zetten in jouw huishouden.

De tips kun je gebruiken om de behoeftes te vervullen van zowel je kind als je hond én als prettige bijkomstigheid, krijg jij zelf hierdoor ook weer wat rust. En dat is niet geheel onbelangrijk.
Wanneer je probeert vaste momenten te kiezen met je kind en je hond, waarop je iets met ze gaat doen, dan ontstaat er automatisch meer controle en meer rust. Je kind weet waar hij aan toe is en nog belangrijker, hij hoort niet de hele tijd “ nee niet doen”, maar ook wat hij dan wel mag en wanneer dit gaat gebeuren. Duidelijkheid geeft rust en het helpt je om structuur aan te brengen in het dagelijkse stramien.

Voor je hond geldt hetzelfde. Hij krijgt een stem in hetgeen je gaat doen, wordt daardoor iets minder liefkozend gestalked door je kind en kan zijn rustmomenten weer pakken die hij echt hard nodig heeft.

Deze tips zijn gebaseerd op de zogenoemde ‘ gezinsdriehoek’. De driehoek staat voor drie partijen die aanwezig zijn in jouw huishouden, die een rol spelen in het dagelijks leven en de rust of onrust die ermee gepaard gaan. Een ieder zal zijn eigen rol
moeten bekleden, wil alles volgens plan verlopen. Maar wanneer er een van de partijen niet voldoet, of kán voldoen aan zijn rol, dan kom je nooit tot het gewenste resultaat.
Het spreekt voor zich, dat jij als ouder(s) een grote rol hebt in je eigen stuk, maar ook in het stuk van je kind en hond die beiden bouwen op jouw begeleiding.

Hoe wordt die onrust nou veroorzaakt?

Veel onrust tussen honden en kinderen wordt veroorzaakt doordat kinderen veelal willen meedoen in;

  • De opvoeding van de hond: bijvoorbeeld je kind die je hond naar de mand stuurt terwijl je hond dat niet aanneemt van hem, of je kind wat hard roept dat je hond moet blijven zitten terwijl hij net een fladderend blaadje ziet, of je kind wat gilt wanneer je hond blaft, dat hij stil moet zijn
  • Verzorging van de hond; bijvoorbeeld je kind wat je hond eten willen geven terwijl je hond onverzadigbaar is en erg onrustig wordt wanneer hij weet dat er eten aankomt. Je kind wat je hond wil afdrogen na een regenbui, of wil tandenpoetsen, haren kammen, doktertje spelen.
  • Actief zijn met de hond; bijvoorbeeld je kind wat trekspellen wil doen terwijl de hond veel te sterk is, de riem wil vasthouden met wandelen, ballen wil gooien in de tuin terwijl je hond daar heeeeel enthousiast van wordt en niet meer uitkijkt waar hij springt.Nu is dat logisch dat onze kinderen dat allemaal willen doen met onze hond, want wij doen dat toch ook?

Nu is het natuurlijk niet leuk, om altijd maar Nee te moeten zeggen tegen je kind, of je hond en dat hoeft ook niet. Maar waar we wel op moeten letten, is dat het veilig gaat tussen die twee en ze er allebei een positief gevoel aan overhouden aan hetgeen ze samen aan het doen zijn.

En daar wil ik je graag 3 gratis tips voor geven.

Tip 1:

Onderzoek wat je kind graag wil. Wat motiveert jouw kind nou en welke behoefte zal je moeten vervullen, wil je kind voldoening voelen (en daardoor stopt met dingen te doen die je juist niet wil).
Hoe doe je dat nu? PRAAT met je kind! Je kind is de expert over zichzelf en weet wat hij graag wil. Praat met je kind en kom erachter wat jij kan aanbieden, om zo dicht mogelijk bij deze wens te komen. Is je kind bijvoorbeeld eigenlijk moe en wil hij graag geknuffeld worden? Sta dan even stil en bedenk je of jij wel beschikbaar bent geweest (of was je net druk met het huishouden en heb je dat signaal van je kind per ongeluk gemist?)
Sluit aan bij de emotie/wens van je kind en neem even tijd om samen te knuffelen. Nodig je hond uit om naast jullie te komen zitten en wees gewoon even samen in dat moment. Vertel je kind, dat je snapt dat hij even een momentje met jou en je hond wil en neem dat moment dus ook!
Pak deze gelegenheid meteen ook aan, om je kind uit te leggen, hóe je dan zo’n momentje kunt hebben op een manier die je hond ook fijn vindt. Je hond omhelzen is dan niet zo’n goed idee, maar er zijn wel andere manieren waarop je kunt laten zien dat je hem lief vindt.

Tip 2:

Onderzoek waar je hond zich prettig bij voelt. Wanneer je weet dat je hond super enthousiast, onrustig of zelfs zenuwachtig wordt wanneer hij bijvoorbeeld eten krijgt, dan kan je je voorstellen dat je hond het nog spannender zal vinden, wanneer je kind dan ook nog eens dichtbij dat eten staat.
Nu kan je dat echt wel samen oefenen, zodat er meer rust in komt, maar het identificeren van het gevoel van je hond is wel een punt waar je bij stil mag staan.
Kijk naar je hond, kijk naar je hond, kijk naar je hond! en speel daar op in.
Je kind kan echt wel helpen met eten geven, maar doe dit in combinatie met afstand tot de voerbak en zorg dat je daarvoor een sterk stappenplan hebt, zodat jij de regie in handen houdt en je niet laat verleiden tot onrust omdat of je kind of je hond iets anders gaat doen.
Bedenk je dus eerst wát je gaat doen samen, vóórdat je iets gaat doen samen. Behoudt de regie!

Tip 3:

Bevorder interactie tussen je hond en kind, máár doe dit met rust en beheersing. Jij als ouder hebt de regie, dus zorg dat je voorbereid bent.
Wanneer jij weet, dat je hond ballen halen, brokken zoeken in de tuin of gewoon rennen en vliegen heeeel leuk vindt, dan weet je ook vast dat een ongelukje dan in een klein hoekje zit. Wanneer je hond als een doldwaze blije poepert door de tuin rent, let hij waarschijnlijk niet meer zo goed op waar je kind staat en dan is de kans groot dat er een botsing ontstaat. Je kind kan hiervan schrikken en hard gillen, of je hond schrikt van de reactie van je kind. Hoe dan ook, beide partijen hebben hier dus sowieso geen plezier van gehad en dat wil je niet.
Organiseer een spelletje waarbij je kind een actieve rol heeft, je hond aan het werk gezet wordt, maar mét beheersing en jij als ouder zowel je kind en je hond aanstuurt. Denk aan leuke zoekspellen, waarbij je kind iets kan verstoppen, je hond moet wachten tot je kind klaar is en je samen je hond op zoektocht kan sturen.

Ja en nu?

Zo heb je drie globale tips gehad die je een beetje op weg kunnen helpen. Je begrijpt dat ik niet in detail kan treden hoe je een spel nu goed organiseert stap voor stap, of hoe je je kind begeleid in het wél veilig kunnen liefkozen van je hond, zonder dat ik weet wie jij bent, hoe jouw gezin in elkaar zit en welke behoeftes je hond heeft.
Maar ik laat je natuurlijk niet nu hangen in een half advies.

  • Wil jij weten welke oefeningen je veilig kunt doen samen met je kind en hond en daarover een gepersonaliseerd advies ontvangen?
  • Of wanneer dit passend is in jouw situatie, zelfs samen een stappenplan maken waarmee je een oefening in elkaar kunt zetten die de behoeftes van alle partijen vervult?

Dan nodig ik je van harte uit om een gratis hond-kind gesprek met me in te plannen op een moment dat jou het best uitkomt.
In dat gesprek gaan we op zoek naar de motivatie van je kind, je hond en bespreken we jouw wensen, over hoe je de interactie tussenbeide zou willen zien.
Na dit gesprek heb je dus een advies, die echt aansluit bij jouw gezin, zodat er per direct meer rust ontstaat en je niet meer het gevoel hebt dat er in huis aan apekooien gedaan wordt.

Plan je gratis gesprek voor gepersonaliseerde tips en een stappenplan of leuke oefeningen die precies aansluiten op jouw gezin en jouw hond.